Napos Napok rendezvény

2013.05.20

Napenergiás konferencia a Napos Napokon
2013 május 10. (péntek) 20:05

Sikeresen zajlott le a Napos Napokon egy színvonalas konferencia a megújuló energiaforrásokról és a helyi gazdaságfejlesztésről. A rendezvényt lelkes önkéntesek szervezték Máriahalmon, egy Komárom-Esztergom megyei kistelepüléásen.

Dr. Munkácsy Béla (egyetemi adjunktus [ELTE], környezetmenedzser) előadásában  az energetikai rendszerváltás szükségességének egyre nyomasztóbb okait mutatta be, majd az EU áramtermelésének forradalmát, ezen belül kiemelten Németország legújabb eredményeit méltatta. Hazai jó példákat is felsorakoztatott: Újszilvás, Nagypáli és a Bükkaranyosi Központú Leader csoport európai szinten is figyelemre méltó eredményei kerültek terítékre.
Kiss László (geotermikus szakmérnök) geotermikus hasznosításra fókuszáló előadásának 3 nagy témaköre az újszilvási projekt részletes elemzése, az ORC technológia bemutatása (viszonylag alacsony hőfokú vízbázisra támaszkodó áramtermelés), legvégül az igen kedvező térségi, elsősorban zsámbéki lehetőségeket tárta a hallgatóság elé, amelyek sajnos mindmáig
kihasználatlanok.
Kollár Károly Sárisáp polgármestereként a településre tervezett különféle megújulós projekteket mutatta be, ezen belül is részletesen szólt az önkormányzat hivatalának tetején megvalósított - és nemsokára munkába álló - napelemes áramtermelő rendszerről.

A konferencia teljesen saját erőből, mindenféle támogatás nélkül valósult meg és nagy számú érdeklődőt vonzott! Az Országos Környezeti Nevelési Egyesület meglévő - kiöregedett - eszközparkját használták, a helyszínt (valamit a tányérokat, poharakat) a helyi önkormányzat adta, az abroszokat az óvoda, a videót egy aktivista (Vass Jószef) készítette és dolgozta fel saját eszközeivel, a háziasszony szintén egy kedves helyi aktivista volt (Karadi Szilvia). A kancsókat a Vendégház biztosította. A harapni- és innivalót, valamint a bögréket leginkább az előadók hozták.

Ez mutatja, hogy hatalmas anyagi háttér nélkül is lehet színvonalas rendezvényt csinálni.

A rendezvényről rövid összefglaló videónkat megtekinthetik, részletes videónk szerkesztés alatt hamarossan azt is feltesszük. Köszönjük érdeklődését.