2015 első féléves tevékenységünk

2015.08.14

Ezúton tájékoztatom önöket hogy egyesületünk az első félévben pénzügyi okokból számottevő tevékenységet nem végzett.

Előzmények:

Január hónapban lejárt szolgálati autónk műszaki vizsgája. Az előzetesen 80'000 Ft.-ra becsült javítási és vizsgáztatási költségeket meghaladó 117'000Ft.-os tényleges költség merült fel és ez miatt kasszánk kiürült. Ez miatt szolgálatot ellátni nem tudtunk, illetve csak nagyon korlátozottan az első negyedévben. Gondoltuk az első féléves támogatás megérkezése megoldja ezt a problémát.

Április 8-án a következő üzenetet kaptam:

Tisztelt Elnök Urak, és hölgyek.

Még nem érkezett meg ugyan a BM. Támogatás első részlete, de indítjuk a pályázat lehetőségét.

Már csak arra várunk, hogy az OPSZ leutalja megyénknek a pénzt.

Addig is beszerezhetitek, és  előkészíthetitek a mellékleteiteket.

Sok sikert a pályázathoz mindenkinek!

Ez után az üzenet után semmiféle tájékoztatás, észrevétel nem érkezett hozzám, vártuk az értesítést a pályázati pénz KEMPOSZ-hoz való megérkezéséről a szerződés megkötésének lehetőségéről.

Április 22-én telefonon kerestem meg Bárdos elnök urat és érdeklődtem az első félévi támogatás után. Azt a tájékoztatást kaptam hogy a többiek már rég felvették a pénzt, arra kapacitása nincs a megyei szövetségnek, hogy a támogatásért nem jelentkező egyesületeket külön értesítsék. A mi támogatásunkról azt a felvilágosítást kaptam, hogy ötven százalékát megyei elnökségi határozattal megvonta mivel értékelhető tevékenységünk nem volt az első negyedévben, de ne örüljünk mert a maradék ötven százalékot pedig azért nem kapjuk meg mert nem mentünk időben szerződést kötni, azt az utolsóként szerződéskötők között szétosztották.

Jelenlegi helyzet:

Lakossági pénzügyi adományokból feladatainkat július elsejétől teljes körűen ellátjuk. A Dorogi rendőr kapitánysággal kiváló a munkakapcsolatunk, jó példa erre az illegális szemétlerakókkal szembeni, kérésünkre indított nyomozás. Önkormányzatunk is rugalmasan kezeli kéréseinket. Megtehették volna hogy a járőrszolgálatunk alatt külterületen felfedezett két köbméternyi műanyag hulladék elszállítását megtagadják, mivel nem hatáskörük. Kifogások keresése helyett azonban ezt a hulladékot begyűjtötték és a műanyag újra hasznosító üzembe szállították. Jegyzőnk is pozitívan értékelte kérésünket, hogy az alá tartozó települések illetékeseivel tárgyaljuk meg az egyre nagyobb mértékeket öltő illegális szemét lerakók ügyét és közösen keressünk megoldást a visszaszorítás érdekében.

A tavalyi sikeres LEADER pályázat után (200'000Ft.) az idei MVA-ás pályázatunk is sikeres volt 638'000Ft.-ot nyertünk ami lehetőséget biztosít formaruha, technikai berendezések beszerzésére. Sajnos gépkocsi beszerzési pályázatunk az idén nem sikerült.

Folyamatban van lovas tagozatunk létrehozása és még sorolhatnám.

Kérésem a tisztelt elnökségi tagok felé hogy vegyék figyelembe a pénzügyi támogatásoknál eddigi tevékenységünket, hiszen ha kellett tíz fős tagságukhoz képest mindig igyekeztünk feladatainkat maradéktalanul ellátni. Amikor szükség volt rá szervezéssel oldottunk meg feladatokat. Jó példa volt erre az Esztergomi árvízi védekezés huszonnégy emberrel vonultunk ki. De a szemétgyűjtési akciókban mozgósítani tudtunk alkalmanként 15-20 embert, volt amikor három település munkáját koordináltuk.

Az első félévi pénzelvonáshoz hasonló büntető szankciók munkánk beszüntetését ugyan nem eredményezi, legfeljebb gátolja de az előbbre jutásnak a fejlődésnek komoly gátja. Engem nagyon elszomorít ez a helyzet.

Cser József elnök